16.1.2024

Euroopan ensimmäinen rekisteröity datan välityspalvelu

DataSpace Europe on Euroopan ensimmäinen rekisteröity datan välityspalvelu

 

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom vahvisti tammikuun alussa DataSpace Europen ilmoittautumisen datan välityspalveluksi

 

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom vahvisti tammikuun alussa DataSpace Europen ilmoittautumisen datan välityspalveluksi ja sen, että yrityksemme täyttää datanhallinta-asetuksen (DGA) artiklan 12 mukaiset edellytykset.

Datan välityspalveluiden tarkoitus on riippumattomina osapuolina mahdollistaa datan liikkuminen sovitusti eri toimijoiden ja sovellusten välillä. Hallitusti jaetun datan avulla mahdollistamme dataekosysteemeihin pohjautuvien innovaatioiden kehityksen. Kustannustehokas ja tietoturvallinen datanvälityspalvelumme Tritom® mahdollistaa uusien palveluiden kehittämisen siten, että hallinta organisaationne liiketoimintakriittisiin tietoihin säilyy.  Tritomia on kehitetty vuodesta 2016 ja muokattu eurooppalaisen datastrategian tavoitteiden ja kulloinkin tiedossa olleiden datastrategiaa toimeenpanevia säädösten mukaisesti.

Tulevaisuuden maatalous on datataloutta

DataSpace Europe haluaa jatkaa edelläkävijänä ja pyrkii ensimmäisenä tarjoamaan palveluita alkutuotannon dataekosysteemille. Maataloudessa tuotetaan paljon dataa, joka on siiloutuneena eri tietolähteissä ja datan hallinta on maatalousyrittäjälle usein haasteellista. Datan avulla ja dataa yhdistelemällä voidaan tuottaa maatalousyrittäjälle sekä koko ruokaketjulle arvokasta tietoa. Olemme tunnistaneet nämä haasteet ja tuoneet ratkaisuksi Tritom-datanvälityspalvelun, joka mahdollistaa datan haltijoille myös datan paremman hallinnan datan käytön luvittamisella.

Datapellon uudisraivaajat on DataSpace Europen käynnistämä ohjelma maatalouden toimijoille ja sen tavoitteena on tuoda dataa maatalousyrittäjän hyödyksi ja saada alkutuotannon ääni kuuluviin datatalouskeskustelussa. Datapellon uudisraivaajat -ohjelmassa luodaan uusi dataekosysteemien toimintamalli, johon haetaan mukaan niin yksityisiä palveluntuottajia kuin julkisen vallan viranomaistahoja. DataSpace Europe toimii hankkeen koordinoijana, ekosysteemi pohjautuu reilun datatalouden sääntöihin ja niiden noudattamista valvoo ohjelmaan nimettävä kansallinen ohjausryhmä. 

 

Lue lisää:

Traficom

 

EU register of data intermediation services

 

Jaana Sinipuro

Toimitusjohtaja, CEO
+358 50 566 7113
jaana.sinipuro@dataspace.fi