12.1.2023

Maatalouden reilua datataloutta pohdittiin webinaarissa

Datatalous tulee maatiloille! -webinaarissa asiantuntijat kertoivat esimerkiksi EU:n uudesta sääntelystä, joka koskee myös maatalouden ja ruoka-alan dataa. Datan tuottajilla on tulevaisuudessa yhä vahvempi asema ja esimerkiksi maataloustuottajat voivat itse määrätä kuka heidän tuottamaansa dataa saa jatkossa käyttää. Kun tähän asti erilaisissa tietojärjestelmissä on tyypillisesti aluksi merkattu rasti ruutuun ja annettu palveluntarjoajalle oikeus käyttää palvelun keräämää dataa, niin tulevaisuudessa myös datan tuottaja saa itse hyötyä omasta datastaan. 

Webinaariin osallistui myös viljelijöitä, jotka näkivät datan olevan avainasemassa maatalouden kannattavuuden parantamisessa. Datan avulla voidaan tehostaa omaa toimintaa, mutta datan avulla maataloustuotteista voidaan myös saada parempi hinta. Tuottajan saama korvaus voi nousta useilla keinoilla. Yksi keino voivat olla esimerkiksi tuottajaosuuskunnat, joiden avulla maatilat voivat yhdessä myydä tuotteitaan. Toinen keino voi olla esimerkiksi datan avulla todennettava ruoan jäljitettävyys, terveellisyys, ympäristöystävällisyys tai eettisyys, josta saadaan bulkkituotantoa parempi hinta. Kolmas keino kannattavuuden parantamiseksi on maatilan kehittäminen kertyvän datan sekä jo olemassa olevan datan yhdistelemisestä syntyvän tiedon avulla.

Webinaariin osallistui puhujina ja panelisteina kymmenen viljelijää ja asiantuntijaa.

 

JAMK webinaari
Webinaarin ensimmäisessä paneelissa maatalouden data-asioita pohtivat yksikönjohtaja Teemu Hauhia Ruokavirastosta, lakimies Kimmo Tammi MTK:sta, koordinaattori Samuli Juurakko Wikli Group Oy:stä ja johtava tutkija Hannu Haapala JAMK:n Biotalousinstituutista ja Älymaatalous-tiimistä. Puhetta johti Annemari Sinikorpi JAMK:sta.