3.11.2022

DataSpace Europe Oy perusti datanvälityspalvelu Tritomin

Tritom laittaa datan liikkumaan ruokajärjestelmän toimijoiden välillä

DataSpace Europe Oy on perustanut Suomen ensimmäisen data-avaruuksia tukevan datanvälityspalvelun nimeltään Tritom.

Ensimmäisessä vaiheessa Tritom yhdistää ruoka-alan toimijat maatiloilta elintarviketeollisuuteen ja vähittäiskaupasta kuluttajiin.

– Tritom muuttaa ruoka-alan toimintatapoja. Se mahdollistaa esimerkiksi tietyn ruokapakkauksen alkuperän todentamisen ja hiilijalanjäljen laskemisen. Enää ei hiilijalanjälkeä tarvitse arvioida tai laskea toimialan keskiarvoja, vaan puhutaan tarkasta datasta, kertoo DataSpace Europe Oy:n toimitusjohtaja Kari Järvinen.

Tritom on datanvälityspalvelu, joka mahdollistaa reilun ja yhteisöllisen datan jakamisen. Yksittäisten toimijoiden point-to-point -yhteyksistä siirrytään data-avaruuteen, jossa samaa dataa voivat hyödyntää kaikki luvan saaneet. Data on koko ajan turvassa eikä Tritom tallenna dataa, ainoastaan välittää sitä eri formaateissa.

Käytettävä data on jo olemassa esimerkiksi maatilojen viljelysuunnitteluohjelmistoissa, työkoneissa, tilitoimistoissa, viranomaisilla, tutkimuslaitoksilla, karttatiedoissa, myllyissä, meijereissä, teurastamoissa, kaupoissa ja ravintoloissa. Tämän datan yhteisöllinen jakaminen mahdollistaa aivan uudenlaisten palvelujen ja liiketoimien kehittämisen.

Data-avaruutta aletaan nyt rakentaa yhdessä

Ruoka-alan data-avaruutta on valmisteltu jo vuosien ajan useissa eri hankkeissa. Tritom avautuu heti palveluntarjoajien käyttöön. Maatiloja ja urakoitsijoita otetaan suoraan asiakkaiksi vuoden 2023 alusta. Ensimmäiset palvelut ovat käytössä viljelykaudella 2023.

– Data-avaruuksien rakentaminen eri aloille ja eri maihin ovat EU:n sääntelemiä ja tukevia hankkeita. Myöhemmin DataSpace Europe Oy voi perustaa data-avaruuksia tukevia datanvälityspalveluja muille toimialoille ja muihin EU-maihin, kertoo Järvinen.

Dataspace Europe Oy tulee tekemään datahallintosäädöksen mukaisen ilmoituksen toimivaltaiselle viranomaiselle datanvälitystoiminnan aloittamisesta. Yhtiö myös noudattaa Sitran reilun datatalouden periaatteita ja eurooppalaista datahallintosäädöstä. Reilu datatalous tarkoittaa mm. sitä, että kaikilla data-avaruuden toimijoilla on samat oikeudet ja velvollisuudet. Myös datasta saatava hyöty jaetaan reilusti datan tuottajien kesken. Esimerkiksi alkuperältään, terveellisyydeltään, ympäristö-ystävällisyydeltään tai eettisyydeltään todennetusta ruoasta saatavasta lisäarvosta kuuluu myös viljelijän saada osansa.

DataSpace Europe Oy:n ensivaiheen rahoittajia ovat MTK ry, Cinia Oy, JSK Kiinteistöt Oy, Tikura VenturesOy ja Ilmastorahasto.

Lisätietoja:

Kari Järvinen
Toimitusjohtaja
+358 408 204 187
kari.jarvinen@dataspace.fi

Antti Kivelä
Hallituksen puheenjohtaja
antti.kivela@dataspace.fi
040 4827 435