DataSpace Europe on mukana useissa hankkeissa

Tässä niistä muutama


 

Potato-X: Perunan kasvatuksen tuottavuuden ja kannattavuuden parantaminen rajat ylittävällä tiedon hyödyntämisellä​

Kokeilussa suomalainen perunan kasvattaja, maatalouskoneiden valmistaja, belgialainen maatalouden datan jakamisen alusta ja suomalainen dataekosysteemien mahdollistaja DataSpace Europe Tritom® -ratkaisullaan kokeilivat maa- ja teknologiarajat ylittävän datanvälitysratkaisun rakentamista maatalousyrittäjän dataoikeuksia kunnioittaen. ​
Tavoitteena oli jakaa tietoa kaikista perunanviljelyn osa-alueista – suunnittelusta, kyntämisestä, istutuksesta ja kasvatuksesta aina sadonkorjuuseen asti. Tietoa maaperän laadusta, sijainnista, sadosta ja koneiden käytöstä jaettiin kahden dataekosysteemin välillä.​
Kokeilun lopullisena tavoitteena on luoda uusia datavetoisia palveluita ja lisätä maatalousyrittäjien kannattavuutta ja tuottavuutta.​
Tämän saavuttamiseksi yhteiskehitetään standardeja, liiketoimintasääntöjä, hallintamallia ja teknisiä ominaisuuksia, jotka helpottavat datan jakamista kahden ekosysteemin välillä.

Yhteisprojekti suomalaisen perunan kasvattajan, maatalouskoneiden valmistajan ja belgialaisen datan jakamisen alustan kanssa.

Eurooppalaista yhteistyötä​

DataSpace Europe (Suomi), 1001Lakes (Suomi), Agdatahub (Ranska) ja DjustConnect (Flanderi - ILVO) allekirjoittivat yhteistyöasiakirjan 18.6.2024 maatalous- ja elintarvikealan datan jakamiseksi. Alkuvuodesta toteutettu kolmen teknisen ratkaisun välinen silta mahdollistaa maatalousdatan sujuvan liikkumisen maiden välillä ja hyödyntää yhteisiä sopimuskäytänteitä. Viljelijän kannalta keskeistä on, että yritykset pääsevät käyttämään ja jalostamaan jaettua dataa sovelluksiinsa vain, kun maatalousyrittäjä on antanut sähköisen luvan kutakin käyttötarkoitusta varten. Ensimmäinen yhteistyöpilotointi tehtiin perunan kasvatuksessa. 

Esimerkkipalvelu rakentuu belgialaisen konevalmistaja AVR:n datan pohjalle. Sadonkorjuun aikana AVR:n maailmanlaajuisessa käytössä olevat koneet keräävät paljon dataa, kuten tietoa pellosta, perunalajikkeesta, sadosta, maaperän olosuhteista ja viljelytoimenpiteistä. Eri maissa viljelijöillä ja urakoitsijoilla on päivittäisessä käytössään erilaiset sovellukset kuin Belgiassa. Suomalainen viljelijä, joka käyttää AVR:n laitteita, voi helposti tarkastella tätä dataa paikallisessa viljelysuunnittelusovelluksessaan. DataSpace Europen kehittämän Tritom-ratkaisun ja DjustConnectin välisen yhteentoimivuuden ansiosta viljelijä voi nyt helposti ja turvallisesti valtuuttaa oman datansa käytön datan jakamiseen tarkoitetun ratkaisun kautta riippumatta siitä missä viljelijän laitteiden data fyysisesti sijaitsee. Tritom ja DjustConnect hoitavat yhteydet taustalla.

Yhteistyösopimus allekirjoitettu Ranskan, Belgian ja Suomen välillä.

Tutkimusyhteistyötä jäljitettävyysjärjestelmästä

 

PiE-eTrace (pientuottajien ja erikoiskasvien elektroninen jäljitettävyysjärjestelmä) hankkeessa rakennamme järjestelmää, jossa pientuottaja voi, olemassa olevia järjestelmiä hyödyntäen, koota vastuullisuustietoa. Lukuisat ostajat asettavat vaatimuksia hankintojensa kestävyydestä. Tuotteen vastuullisuuden osoittaminen on markkinoille pääsyn vaatimus, johon on vastattava.  

Jäljitettävyys perustuu varastokirjanpitoon ja varastoon tulevien ja sieltä lähtevien erien seurantaan. Kun varastoon, joka voi olla vaikka siilo tai hyllypaikka, saapuu tavaraa kirjataan järjestelmään mitä sinne saapui. Saapuvien ja lähtevien erien mukana voi siirtyä erilaisia erästä kertovia dokumentteja, kuten alkuperäsertifikaatteja tai viljelytietoja. 

Tiedonsiirto toteutetaan Tritom datanvälityspalvelun kautta. Kun ohjelmistot ovat liittyneet datanvälityspalveluun, muodostuu niistä data-avaruus. Kun tiedonsiirto toteutetaan näin, voidaan järjestelmä toteuttaa useiden eri ohjelmistojen välillä. Näin voidaan dataa myös koota useista eri järjestelmistä, kuten viljelykirjanpidosta ja hiilijalanjäljen laskennasta.  Data-avaruudessa on datan haltijalla mahdollisuus antaa eri ohjelmistoille käyttöoikeus dataan. Näin on mahdollisuus hallita oman datan käyttöä ja myös saada dataa omilta sopimustuottajilta tai toimittajilta. 

Datan voi esittää elektronisesta tuotekortista, joka on vastuullisuustiedon kokoava dokumentti. Tähän dokumenttiin voidaan tehdä tarpeen mukaan erilaisia näkymiä, esim. kännykällä käytettäväksi tai käyttää tuotteen markkinointimateriaaliin. Pääsy dokumenttiin voidaan antaa myös ostajalle, joka voi hyödyntää tietoa omassa prosessissaan. 



DataSpace Europen Tritom toimii keskellä näkyvänä datan välityspalveluna.

 

Tuo datalla tuotteen vastuullisuus esiin!        Lue lisää

DataSato 

Datan ketterä hallinta työkoneista ja palveluista liiketoimintaan

 

Hankkeen tavoitteena on edistää maatilayritysten kykyä toimia datataloudessa ja hyödyntää tehokkaasti maatiladataa viljelytoimenpiteiden ja liiketoiminnan kokonaiskestävyyden kehittämiseksi. Hankkeessa muodostetaan ja demonstroidaan holistinen tekninen ekosysteemi ja esitellään maatilojen dataan ja datavirtoihin perustuvaa arvonmuodostusta. 

Tässä hankkeessa demonstroidaan sitä, kuinka eri IT-järjestelmiin siiloutunut maatilan data saadaan laitteista, koneista ja palveluista viljelijän hallitsemaan datavarastoon ja sieltä monikäyttöisesti osaksi tuotannon ja tuotteiden arvoketjua. Pyrkimyksenä on saada aikaan automaattiset maatilayrittäjälle ymmärrettävät ja helppokäyttöiset datavirrat datan syntypaikasta hyödylliseksi tiedoksi joko päätöksentekoon tai tuotteen kaupallista arvoa kasvattamaan.

Työskentelyn lähtökohtana on käyttäjälähtöisyys, jolloin maatilayrittäjät ja urakoitsijat ovat mukana suunnittelusta lähtien määrittämässä toiminnallisia vaatimuksia, kokeilemassa toteutuksia ja arvioimassa lopputulosta iteratiivisesti. 

Hankkeen kehitystyö sujuvoittaa maatilan tiedon hyödyntämistä, helpottaa arkirutiineja, sekä mahdollistaa tuottajille ja toimialan kehittäjäorganisaatioille uusia liiketoimintalähtöjä. Hankkeen kohderyhmänä ovat erityisesti alkutuotannon yrittäjät ja näille digitaalisia tuotteita ja palveluita kehittävät tahot. 

Rahoittajat: Euroopan maaseuturahasto

 

Taivas tausta
Datasato

Meidän Data

 

Tulevaisuuden digitaalinen toimintaympäristö tuo mukanaan haasteita ja mahdollisuuksia, myös maatalous- ja ruokasektorille. EU:n datastrategia ja siihen liittyvä uusi lainsäädäntö muuttaa datatalouden toimintakenttää, korostaen toimijoiden datan itsemääräämisoikeutta ja luottamukseen perustuvaa datan hyödyntämistä liiketoimintaekosysteemeissä. Our Data -projekti tuottaa ratkaisumalleja siihen, kuinka yritykset kykenevät osallistumaan reilun datatalouden teknisiin ja liiketoimintaekosysteemeihin sekä luomaan uudenlaista liiketoimintaa omista lähtökohdistaan, omaehtoisesti ja monin tavoin hallitsemaansa dataa hyödyntäen. Erityisesti tutkimuksen kohteena ovat datan yhteisöllinen hyödyntäminen (’meidän data’) alkutuotannon ja siihen liittyvien yritysten liiketoiminnan kehittämisessä, sekä erityisesti pk-yritysten, start-upit mukaan lukien, liiketoiminnan skaalaaminen dataverkostoissa data-avaruuden mekanismien mahdollistamana.

Hankkeessa tutkitaan ja kehitetään toimialan yhteisiä, vielä dataekosysteemeistä puuttuvia, mutta sujuvalle datan hyödyntämiselle tarpeellisia ratkaisuja, kuten datan laatua ja harmonisointia sekä yhteisiä datojen kuvaustapoja ja sanastoja, sekä palveluja näiden tarjoamiseksi data-avaruudessa. Käyttötapauksena on datalla rikastetun viljan toimitusketjun muodostava reilun datatalouden liiketoimintaekosysteemi alkutuotannosta ostajalle joko vientiin tai kotimaiseen jalostukseen.

Hankkeen tuloksena syntyy uutta osaamista ja menetelmiä siihen, kuinka uuden EU datalainsäädäntöä noudattavia ja data-avaruuksien mekanismeja hyödyntäviä liiketoimintamalleja voidaan kehittää toimijoiden kesken, sekä skaalata liiketoimintaa data-avaruudessa tuottamalla, jakamalla ja hyödyntämällä laadukasta ’meidän dataa’ ekosysteemin yhteiseksi eduksi.

Projekti on luonteeltaan co-research tutkimushanke, joka tähtää pidemmän aikavälin kilpailukyvyn nostamiseen sektorilla. Työskentelytapana ovat kirjallisuusselvitykset mm. standardeja, tietomalleja ja lainsäädäntöä koskien, haastattelut ja yhteiskehittämisen työpajat, systeeminen suunnittelu, systeemianalyysi ja uusien teknisten ratkaisujen proof-of-concept-prototypointi.

Tutkimuspartnereina ovat Luke (koordinointi), VTT, Helsingin yliopisto, Tampereen yliopisto. Hankkeeseen osallistuu 20 erikokoista digitaalisen viljaketjun ekosysteemin yritystä osarahoittajina ja in-kind-panostajina. 

Päärahoittaja: Business Finland / Datatalousohjelma

Datatalouskasvattamo

 

Hankkeen tehtävänä on luoda TKI-toimijoiden yhteistyöllä maataloussektorin datataloutta edistävä kansallinen Datatalouskasvattamo osaamiskeskittymä, joka uudistaa maaseudun taloutta ja nopeuttaa siinä tarvittavien digitaalisten ja innovatiivisten ratkaisujen käyttöön ottamista. Datatalouskasvattamo verkostoineen synnyttää uutta liiketoimintaa erityisesti alan pk-sektorin yrityksiin (ml. maatilat ja mikroyritykset). 

Eurooppalaiset yhteiskunnat ovat toteuttamassa uusia datayhteistoimintaa mahdollistavia verkottuneen datanhallinnan infrastruktuureja, ns. data-avaruuksia, joiden pelisäännöt nojaavat uusiin EU-säädöksiin. Tämä kehitys avaa pienille dataa omistaville toimijoille, sekä dataan pohjautuvia sovelluksia kehittäville yrityksille uudet, datan omistajan kannalta reilut ja luotettavat, yhteisillä pelisäännöillä toimivat datan vaihdannan palvelumekanismit. 

Datatalouskasvattamon toimintaan osallistuvat yritykset ja datapalveluiden loppukäyttäjät oppivat tunnistamaan omaan ja yhteisölliseen dataan liittyviä liiketoimintamahdollisuuksiaan. Ne oppivat kehittämään uutta datatalousliiketoimintaa ja ottamaan käyttöön uudet data-avaruuksien tarjoamat datanvälityspalvelut.  

Toiminnassa kertynyttä osaamista ja uusinta tutkimustietoa jalostetaan hankkeen toteuttajien kesken ja sitä jaetaan koko toimialalle (mm. yritykset, hallinto, neuvontaorganisaatiot, koko AKIS-verkosto). Hankkeen tulokset ovat toimialariippumattomia eli täysin skaalautuvia. 

Rahoittajat: Euroopan maaseuturahasto 2023-2027

YHTEISTYÖKUMPPANIT